در سیستم آموزشی هفتاد هشتاد سال پیش و پیش از آن، خوشنویسی و حفظ آثار شعرا و ادیبان، بخشی جداییناپذیر از آموزش بود!
بعدها با پیشرفت و نوآوری کوشش شد تا حد امکان سوادآموزی آسان شود و از خوشنویسی و سختگیریها کاسته شود، و این آسانگیری همچنان ادامه دارد.
نتیجه، شاید رشد و نمو نسلی بد خط و کمسواد و تنبل و پرتوقع شد تا جایی که خط خوش پزشکی دانشگاه رفته خبر داغ رسانهای میشود!
[در حاشیه اضافه شود که متاسفانه مدارس دولتی ما با موسیقی و آموزش آن قهرند و بیگانه!]جام جم آنلاین، نوشته : «از دوسه روز پیش، یک برگ از دفترچه بیمه تامین اجتماعی بیماری ۷۱ ساله در استان البرز، در فضای مجازی دست به دست میشود. نسخهای که با خطی بسیار خوش نوشته شده و تحسین خیلیها را به دنبال داشته.» و این نسخه و خط زیبای آن، بهانهای میشود تا خبرنگار جام جم با این پزشک هنرمند هنردوست به گفتوگو بنشیند.
هنر اول: ویزیت ۲۰۰۰ بیمار در ماه
متن گفت و گو:
آقای دکتر خودتان را معرفی میکنید؟
بله من آرشام قادری هستم، پزشک عمومی و کارمند تامین اجتماعی.
این نسخهای که با مهر شما در فضای مجازی منتشر شده واقعی است؟
بله واقعی است. البته نسخه مربوط به سال گذشته است چون یک سالی است که نسخهها کامپیوتری شده و دیگر نسخه کاغذی نمینویسیم.
خب چطور عکس یک سال پیش الان منتشر شده؟
اولین بار عکس این نسخه را کانال تامین اجتماعی استان البرز منتشر کرد، بعد هم من به پیشنهاد همسرم صفحه اینستاگرامم را عمومی کردم و این عکس را گذاشتم و نمیدانم چه شد که عکس به کانالهای تلگرامی رسید. الان هم خودم کمی ناراحتم چون من سالهاست که موسیقی را به صورت حرفه ای دنبال میکنم و ساز میزنم اما اینقدر که یک دفعه خوش خطی من مورد توجه قرار گرفت، موسیقیام مورد توجه قرار نگرفت.
چه سازی مینوازید؟
تار و سه تار میزنم، مدتی عضو گروه عارف بودم و در آخرین کنسرت استاد مشکاتیان هم رباب میزدم.
سالها تدریس موسیقی داشتم.
خوشنویسی را از کی دنبال میکنید؟
از دوران کودکی، من خط و خوشنویسی کار میکردم اما از وقتی که دانشجوی پزشکی شدم این نیاز را احساس کردم که بهتر است خوشنویسی لاتین را هم یاد بگیرم، دیدم نسخه نوشتن کاری است که هر روز من انجام میدهم، چون کارمند تامین اجتماعی هستم در ماه حدود ۲۰۰۰ نفر را ویزیت میکنم، به طور میانگین حدود ۱۵۰ مریض میبینم، پس اگر موقع نوشتن نسخه، خط خوش را تمرین کنم حتما به نتیجه میرسم.
جز این توجه عمومی که حالا به این خط خوش شده، وقتی برای بیماران تان نسخه می نوشتید هم شده بود که بیمارها به خط شما توجه کنند؟
بله بارها پیش آمده بود، البته بیشتر وقتی که گواهی پزشکی یا استعلاجی مینوشتم دقت می کردند و واکنش مثبت نشان میدادند. یا مثلا میگفتند : یک دکتر خوش خط دیدیم!
بین همکاران تان چطور؟ دکتر خوش خط دارید؟
نه کم هستند پزشکانی که خط شان خوب باشد شاید چون خیلی تند مینویسند.
شما با چه انگیزهای این روش را دنبال کردید؟
من به زیبایی احترام میگذارم. به نظرم خط یک پزشک هم باید در حد توان خودش زیبا و خوانا باشد چون این بدخطی بعضی وقتها مشکل ساز است. مثلا دکترهای داروساز موقع خواندن نسخهها خیلی وقتها به مشکل میخورند. همسر خود من داروساز است و من میدانم که خیی وقتها موقع خواندن نسخه برایشان مشکل ایجاد شده، آخر سر زنگ میزنند دکتر را پیدا میکنند و حتی بارها پیش آمده که خود دکتر هم به سختی چیزی را که نوشته خوانده است. به خاطر همین خیلی وقت ها فکر میکنم که باید چنین درسی یعنی آموزش خوشنویسی لاتین در واحدهای درسی دانشجویان پزشکی هم قرار بگیرد.
شما که اینقدر به هنر علاقه دارید، چطور شد یک مسیر دیگر را طی کردید؟
من ذاتا به هنر علاقه مند هستم، اتفاقا دوست داشتم در این زمینه هم درس بخوانم و کار کنم اما نشد. یادم است، وقتی میخواستم ساز را شروع کنم با پدرم رفتیم پیش استاد کسایی که از دوستان پدر بودند. پدرم گفت که این پسر میخواهد ساز را شروع کند، یک نصحیتی به ایشان بکنید. استاد هم گفتند که کار خوبی را شورع می کنی اما با موسیقی پول در نیاور. نتیجه این شد که من رفتم سراغ پزشکی و در کنارش موسیقی و خوشنویسی را هم رها نکردم.
وقتی این نصیحت را شنیدید چند ساله بودید؟
حدودا ۱۳ ساله.
برگردیم به این نسخهای که نوشته اید، در این چند روز چند بار این نسخه برای شما ارسال شده؟
خیلی زیاد. تقریبا خیلی از دوستان و اقوام که آن را دیدند برای من فرستادند و ابراز لطف کردند.
از خط خوش شما خبر داشتند؟
در این حد نه. مگر کسی که برایش نسخه نوشته باشم . اما بیشترشان تعجب کردند.
ما در فضای مجازی به جز نسخه شما، نسخه دو پزشک دیگر را هم دیدیم که منتشر شد و خیلی خوش خط بودند، این نسخهها را دیده بودید؟
بله یکی از آنها همان دکتر تبریزی بود که متاسفانه درگیر حاشیه شد.
اینستاگرام دکتر آرشام قادری
instagram.com/arshamghaderii