وکیل دادگستری پس از ۱۱ سال برو و بیا، از دادگاه حکم جعلی بودن امامزاده را میگیرد، اما رئیس اداره اوقاف اصرار دارد که امامزداده جعلی نیست. حق با کیست؟
اول سخن اوقافیها را بشنویم و بعد برویم سراغ وکیل و حکم تخریب امامزاده:
امامزاده عبدالله(ع)
به گزارش سایت بروز نیوز، حجتالاسلام والمسلمین سعید اوتارخانی، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرری، میگوید:
«نسب امامزاده عبدالله(ع) بر اساس گزارشات موسسه فرهنگی قم که کار تخصصی تعیین نسب بزرگان را برعهده دارد با پنج واسطه به حضرت زینب(س) و با هفت واسطه به جعفر طیار(ع) برادر حضرت علی(ع) بر میگردد. لذا این امامزاده جزء امامزادگان شجره دار و نامداری است که درروستای قلعه نو بخش فشافویه قرار دارد.»
«روستای قلعه نو نزدیکترین مکان به این بقعه میباشد که به مرور زمان و با مهاجرت ساکنان به شهر، رفته رفته مردم به این مکان کمتر مراجعه کردند و از جایی که در مجاورت این مکان یک مجتمع گاوداری وجود دارد، عوامل این مجتمع متاسفانه از این فرصت استفاده کرده و به حریم این ملک تجاوز کردند و دیوار حائل بین امامزاده و گاوداری را تخریب و آن را به فضای گاوداری ملحق کرده است.»
میرطیبی کارشناس حقوقی اداره اوقاف شهرستان ری میگوید:
«قدمت تاریخی امامزاده عبدالله به قرن ششم هجری برمیگردد که نسب ایشان با پنج واسطه به حضرت زینب(س) بر میگردد. با توجه به اینکه روستای قلعه نو در مجاورت امامزاده متروکه شده است زائران کمتری به این امامزاده مراجعه میکنند و صاحب گاوداری مجاور امامزاده از این فرصت استفاده کرده و دیوارهای امامزاده را تخریب و فضای امامزاده را جزو ملک خود کرده است. یکی دیگر از دلایلی که صاحب گاوداری دست به چنین کاری زده است بالا رفتن ارزش مالی زمین های منطقه قلعه نو است.»
به گفته اداره اوقاف، «حرم امامزاده عبدالله (ع) در بخش حسن آباد فشافویه واقع شده و یکی از مکانهای مقدس است که با قدمتی بالغ بر شش هزار سال در اداره میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. این مکان از ساختمان و بنای زیبایی باستانی و قدیمی برخوردار بوده و با استناد به گفته کارشناسان موسسه فرهنگی دائره المعارف بقاع متبرکه، از جمله آثار مذهبی کشور به شمار میرود که نصق این امامزاده با پنج واسطه به حضرت زینب (س) دخت امیرالمومنین(ع) باز میگردد و با هفت فاصله به جعفر طیار برادر حضرت علی (ع) منتهی میشود.»
تقی حسین زاده یکی از اهالی روستای قلعه نو در مورد امامزاده عبدالله(ع) این چنین میگوید:
«این امامزاده از نوادگان حضرت زینب(س) است که من از سنین کودکی همراه با پدر و مادرم برای زیارت به این مکان مقدس مراجعه میکردیم آن زمان مردم به زیارت امامزاده میآمدند و برخی نیز اموات خود را در جوار آن خاک میکردند.»
گاوداری
مصطفی ترک همدانی، وکیل دادگستری، ضمن تایید خبر تخریب امامزاده جعلی گفت:
«سال ۱۳۸۶ بود که فردی برای تنظیم یک شکایتنامه از اداره اوقاف به دفترم مراجعه کرد. آن فرد که بعدا موکلم شد درباره ملکی صحبت کرد که در روستای قلعه نو بخش حسنآباد فشافویه در استان تهران قرار دارد. موضوع شکایت درباره ملک کشاورزی بود که اداره اوقاف مقبرهای را در آن ساخته بود. آرامگاهی که اوقاف مدعی بود مربوط به یک امامزاده است.
با موافقت موکلم شکایت نامهای تنظیم و برای بررسی بیشتر به دادگستری ارجاع شد. طی گذراندن مراحل قانونی پرونده، اداره اوقاف با همکاری عدهای که بومی منطقه هم نبودند به داخل ملک رفته و بنای بزرگی را هم در آنجا ساختند. ادعای اوقاف نیز براساس گفتههای زنی بود که ادعا داشت خواب دیده امامزاده عبدالله در این محل دفن شده است و از موکلم خواسته بودند آن ملک را در اختیار اوقاف قرار دهد.
در مدت رسیدگی هر چند وقت یک بار به مناسبتهای مختلف مذهبی، اداره اوقاف عدهای را برای برگزاری مراسم و صرف غذا به زیارت این امامزاده جعلی آورده و حتی زمان کوتاهی را هم در آنجا اسکان میداد.
روز گذشته بالاخره پس از ۱۱ سال تلاش و پیگیری دادگاه نیز دستور خلعیت به طرفیت اداره اوقاف صادر کرد و دادگاه دستور استعلام از اداره ثبت اسناد را داد که با پیگیریهای کارشناسان ثبت و اسناد مشخص شد ملک تا ۵۰ الی ۶۰ سال پیش از این نیز متعلق به صاحب ملک بوده است.»
به گفته ترک همدانی، روند بررسی در این گونه پروندهها بدینگونه است که:
«دادگاه ابتدا دستور استعلام میدهد. پژوهشکده علم انساب که در قم است و «نسبها و نسبتها» را تخمین میزند، این پروندهها را بررسی کرده و در آنجا نسب سادات شناسایی میشود. درباره این پرونده نیز طبق پژوهشکده، نظر نهایی خود را براساس رد ادعای اداره اوقاف صادر و طی نامهای اعلام کرد چنین امامزادهای در این منطقه وجود ندارد.
براساس ادعای اوقاف مبنی بر وجود یک گورستان در منطقه، یکسری حفاری توسط کارشناسان دادگستری و باستان شناسی با نظارت نیروی انتظامی صورت گرفت که بر پایه نظر همه کارشناسان مربوط وجود مقبره امامزاده عبدالله در این مکان را رد کرده و گفتند چنین قبری در این منطقه وجود ندارد.»
ترک همدانی در پایان گفت:
«روز گذشته رای نهایی و تجدید نظر در دادگستری منطقه مورد بررسی قرار گرفت و بالاخره با خلعیت مالکیت از اداره اوقاف، زمین در اختیار صاحب اصلی که موکلم است، قرار گرفت.»
امامزاده عبدالله(ع)
حجتالاسلام والمسلمین سعید اوتارخانی، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرری، میگوید:
«حکم دادگاه مبتنی بر موجه نبودن هویت امامزاده نیست بلکه صرفا شامل ملک میشود.»
گاوداری
مصطفی ترک همدانی، وکیل دادگستری در پاسخ در اینستاگرامش نوشت:
«پس از اجرای رای قطعی دادگاه درباره خلع ید از ملک موکله؛ انتظار نداشتم رییس اداره خوانده دعوی، متوسل به دروغ و فریب مردم شود، اتفاقا استعلامات دقیق و کارشناسی دادگاه حکایت از ساختگی و مزورانه بودن شجره نامه ادعایی آن اداره دارد و اینبار تنها به انتشار همین یک سند اکتفا میکنم و در صورت تکرار ناچار از پیگرد قانونی وی به اتهام نشراکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی خواهیم شد.
رییس آن اداره بهترست بجای پرداخت هزینههای گزاف برای ساختن یک امامزاده مجعول، با حفظ و صیانت از امانت مردم، آنها را در امور خداپسندانه و نیت واقف خرج کند.»
منبع:
خبرگزاری ایلنا
خبرگزاری شبستان
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)
اینستاگرام مصطفی ترک همدانی
کلمات کلیدی:
۱۱ سال – موسسه فرهنگی قم – امامزاده – امامزاده شجره دار – شش هزار سال – قرن ششم هجری – آثار مذهبی کشور